De opmars van elektrische warmtepompen: een slimme keuze in een tijd van hoge gasbelasting
Nederlandse huishoudens besparen op hun gasverbruik al een kwart. Ze zoeken alternatieven. Tussen alles wat producenten aan besparende warmteapparatuur op de markt brengen, wint de elektrische pomp terrein en gaat gasverbruik er stilaan uit. Vooral omdat de overheid de belasting op gas verhoogt.
De energiebelasting op gas stijgt dit jaar al met ruim 11 cent per kuub gas tot €0,7054 cent. Terwijl de heffing op stroom daalt naar 13 cent per kilowattuur (kWh).
De trend voor fabrikanten op de VSK Installatiebeurs in Utrecht is helder: vanwege de oorlogen, grondstoffentekorten en klimaatverandering willen huishoudens zelfstandiger worden en besparen op het dure gas. Nederland gaat als land bovendien van het gas af: het Groningse gasveld sluit. De decennialang gebruikte cv-ketel zal voor velen nog vertrouwd blijven, maar vanwege de energierekening niet langer heilig zijn, aldus installateurs op de beurs.
Besparing
Vanaf 2026 komt, als de oude ketel op is, er een warmtepomp in huis. Dat kan een hybride zijn, die naast de bestaande cv-ketel gemonteerd wordt. In de hybride ketel slaat de op gas aangesloten ketel aan om snel het kraanwater te verwarmen en als het kouder dan zo’n 4°C wordt. De rest van de tijd verwarmt deze warmtepomp de woning goeddeels elektrisch. Met een hybride warmtepomp besparen huishoudens, afhankelijk van isolatie, 60 tot 75% op hun gasverbruik.
Vorig jaar werden 167.000 nieuwe pompen geplaatst, na de spectaculaire groei van 2022 staan er nu zo’n 568.000, aldus onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. De drie grootste fabrikanten, Daalderop, Intergas en Remeha, vergrootten hun productie en kunnen samen per jaar 300.000 pompen afleveren.
Portemonnee
Nederlanders kijken voor de toekomst vooral naar de portemonnee, zeggen techneuten op de beurs. Onderzoeksbureau Berenschot berekende dat de energienota van een huishouden met een warmtepomp in 2035 lager is dan met een cv-ketel. Terwijl energie ook in 2035 een forse hap uit de huishoudpot zal nemen. De markt beweegt daarom voor bedrijfspanden, instellingen, verenigingen en nieuwbouwwoningen al meer naar all-electric pompen. De pomp kan stroom trekken van de eigen zonnepanelen en een batterij.
In een tijd waarin de roep om duurzame alternatieven voor fossiele brandstoffen luider klinkt dan ooit, groeit de populariteit van elektrische warmtepompen gestaag. Deze innovatieve verwarmingssystemen bieden niet alleen een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele gasgestookte verwarmingsmethoden, maar ze worden ook steeds aantrekkelijker vanwege de voortdurend hoge belastingen op gasverbruik.
Met de toenemende bezorgdheid over klimaatverandering en de dringende behoefte aan een verschuiving naar hernieuwbare energiebronnen, staan elektrische warmtepompen symbool voor vooruitgang en duurzaamheid in de verwarmingsindustrie. Deze systemen halen warmte uit de omgevingslucht, grond of waterbronnen en gebruiken elektriciteit om deze warmte efficiënt naar binnen te transporteren, waardoor ze aanzienlijk minder CO2 uitstoten dan traditionele gasgestookte ketels.
Een bijkomend voordeel van het gebruik van elektrische warmtepompen is de financiële besparing op lange termijn, met name in regio's waar de belasting op gasverbruik hoog is. Door over te stappen op een elektrisch verwarmingssysteem kunnen huiseigenaren de afhankelijkheid van gas verminderen en daarmee de kosten van hun energierekening verlagen.
De voortdurende stijging van de belasting op gasverbruik benadrukt de urgentie voor consumenten om alternatieven te verkennen. Terwijl de prijzen van fossiele brandstoffen blijven schommelen en de impact op het milieu steeds zichtbaarder wordt, wordt de overstap naar elektrische warmtepompen steeds verleidelijker.
Bovendien worden elektrische warmtepompen door voortdurende innovatie steeds efficiënter en betaalbaarder, waardoor ze een haalbare optie worden voor een groter aantal huishoudens en bedrijven. Met een groeiende beschikbaarheid en diversiteit aan modellen en systemen kunnen consumenten nu kiezen voor de oplossing die het beste past bij hun specifieke behoeften en budget.
Kortom, de opmars van elektrische warmtepompen is niet alleen een teken van technologische vooruitgang, maar ook van een groeiend bewustzijn van de urgentie van milieuvriendelijke verwarmingsoplossingen. Met de belasting op gasverbruik die hoog blijft, is de overstap naar elektrische warmtepompen een slimme keuze, zowel voor het milieu als voor de portemonnee op de lange termijn.