Ventilatie

75% van de huurwoningen geeft ventilatieklachten

Dat blijkt uit een peiling over woningventilatie die Aedes ( vereniging van woningcorporaties) onder haar leden hield. Ondanks de groeiende aandacht voor woningventilatie, kreeg driekwart van de 137 woningcorporaties die de vragen beantwoordden, in 2012 klachten over ventilatiesystemen en binnenmilieu. Slechts 15 procent ontving vorig jaar helemaal geen klachten. Eerder onderzoek liet al zien dat de helft van alle mechanische ventilatiesystemen in Nederlandse woningen niet voldoet aan de minimum kwaliteitseisen.

Standaardeisen

Corporaties melden een toegenomen aandacht voor woningventilatie. Volgens driekwart van de ondervraagde corporaties besteden zij meer aandacht aan ventilatie dan in de afgelopen jaren. De meeste corporaties hanteren specifieke eisen voor ventilatiesystemen. Daarvoor gebruiken ze het model-Programma van Eisen van Aedes of een eigen programma. Deze ventilatie-eisen leggen corporaties vast in contractstukken; 57 procent doet dat altijd, 18 procent soms.

Controle

Meer dan driekwart van de corporaties controleert de kwaliteit van het ventilatiesysteem na oplevering. Ze zijn ervan overtuigd dat de ventilatievoorzieningen voldoen aan de wettelijke minimumeisen. Bij 59 procent van de corporaties is dat daadwerkelijk aantoonbaar met meetresultaten. De meeste corporaties (85 procent) voorzien huurders van een gebruikershandleiding over gebruik en onderhoud van het ventilatiesysteem. Een ruime meerderheid van de ondervraagden kondigt voor 2013 extra inspanningen aan. Deze zijn voor een groot deel op de bestaande woningvoorraad gericht.

Onze ervaring is dat de filters van ventilatieboxen nauwelijks tot geen onderhoud krijgen. Ook aan de kanalen in de woningen, die de diverse kamers van frisse schone lucht moeten voorzien, wordt nauwelijks tot geen onderhoud gepleegd. In overgangen tussen fittingen en buis blijft altijd stof hangen, wat leidt tot ophopingen van vuiligheid.

Verontreinigde luchtkanalen en ventilatiesystemen zijn een broedplaats voor schimmelsporen, bacteriën, stof, pollen en andere schadelijke afzettingen die kunnen leiden tot een slechte luchtkwaliteit. De gevolgen hiervan kunnen uiteenlopen van ziektes tot chronische aandoeningen aan de luchtwegen en een algehele zwakkere gezondheid. Regelmatig de ventilatiesystemen reinigen kan dit echter eenvoudig voorkomen.

Nogmaals, wij zijn als installatiebedrijf erg geschrokken van deze uitkomsten en zien hierin voor ons een taak weggelegd.

We hebben een machine aangeschaft waarmee we uw ventilatiekanalen kunnen reinigen. Het is in feite een grote stofzuiger die we monteren op een ventilatiemondje, die u in het plafond kunt zien. Vervolgens gaan we via een andere ingang, bijvoorbeeld bij de ventilatiebox, de kanalen in met een borstel. We laten deze borstel snel draaien en zetten dan de stofzuiger aan de andere kant aan. Doordat de borstel de plukken stof loshaalt, zullen deze opgezogen worden door de stofzuiger. Zo zullen wij de werkzaamheden vervolgen totdat we ieder kanaal gereinigd hebben.

Dit zal resulteren in een prettiger leefklimaat voor u en uw huisgenoten.

Mocht de woning voorzien zijn van een Warmte Terug Winsysteem (WTW), dan kunnen wij deze uiteraard ook voor u reinigen, afstellen en onderhouden! Bij een WTW-systeem adviseren wij u om ééns per jaar de filters te laten vervangen en ééns per half jaar de filters te laten reinigen.

Op de vorige pagina’s hebben wij u laten zien met wat voor materiaal we werken en u schematisch een idee gegeven van de werkwijze.

Moet u zich eens voorstellen dat de schone lucht eerst langs deze vuiligheid gaat om vervolgens de woning van “frisse lucht” te voorzien.  Slechte ventilatie kan vervelende gevolgen hebben voor de gezondheid van de bewoners. En de kans op schimmel en vochtplekken wordt groter. Met onze ventilatiesysteemreiniging bent u zeker van schone en gezonde lucht!

Wat bieden wij u aan?
  • Professionele reiniging luchtkanalen
  • Onderhoud en reiniging motor, waaiers en afzuigers
  • Afstelling ventilatiesysteem en afzuigers

 

Omdat wij het belang van goede ventilatie onderstrepen, willen wij u graag een persoonlijke aanbieding doen. Iedere woning is per slot van rekening anders. Ook kunnen wij dan uw eventuele vragen meteen beantwoorden.

Daarom, neem vandaag nog contact met ons op en vraag naar de verschillende mogelijkheden. Wij zullen meer dan willig uw vragen te beantwoorden. Wij zijn te bereiken op nummer: 023-526 15 03.

Voor verdere informatie wijzen verwijzen wij u graag naar de volgende website: www.rijksoverheid.nl/nieuws/2013/03/13/informatiepunt-betere-ventilatie-geopend.html

Neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Vestiging Haarlem
A. Hofmanweg 44-A
2031 BL HAARLEM
T: 023 - 5261503

Vestiging Alkmaar
Kamerlingh Onnesstraat 27Q
1821 BP ALKMAAR
T: 072 - 5153200

info@goes-plooy.nl

Goes Plooy

Loodgieter, dakdekker, centrale verwarming, sanitair advies en installatie zijn bij ons in goede handen. Nu ook energiebesparende producten!

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg ons dan via social media.