Uw huis verdient onderhoud

Uw huis verdient onderhoud

Een veilig en goed onderhouden huis draagt bij aan uw woonplezier. Bovendien kan het de waarde van uw woning verhogen. Genoeg redenen om regelmatig onderhoud te plegen en dit niet uit te stellen. Daarom informeren we u graag  en krijgt u tips.
Het onderhouden van een woning bestaat uit verschillende klussen. Daarbij maken we onderscheid tussen klein en groot onderhoud. Bij klein onderhoud kunt u denken aan het bijvullen van de cv-ketel, verstoppingen verhelpen en schilderwerk. Groot onderhoud – de naam zegt het al – omvat zaken als het repareren van daken, het plaatsen van isolatie of het vervangen van de keuken. Op de website van de Vereniging Eigen Huis kunt u zien welke gebreken u kunt tegenkomen in huis en wat u eraan kunt (laten) doen. Ook hieronder vindt u tips voor het onderhouden van uw woning.

Hoeveel kost onderhoud?

Allemaal leuk en aardig die tips, maar u vraagt zich natuurlijk af hoeveel het onderhoud kost. Volgens het Nibud kunt u uitgaan van een jaarlijkse reservering van 1% van de waarde van de woning. Bijvoorbeeld: uw huis heeft een waarde van € 300.000,-. Dan is een reservering van € 3.000,- per jaar nodig, oftewel € 250,- per maand. Uiteraard is 1%-regel een gemiddelde, want de kosten kunnen sterk variëren door bijvoorbeeld de staat van het onderhoud en het bouwjaar van de woning. Zo kunnen de kosten bij achterstallig onderhoud flink oplopen. Bovendien zijn woningen de laatste decennia veel duurzamer gebouwd. Hierdoor kunnen de onderhoudskosten van dergelijke huizen lager zijn. Ook zijn de kosten afhankelijk van hoe comfortabel en veilig u wilt wonen en of u zelf onderhoud pleegt of werkzaamheden laat uitvoeren. Als u maandelijks of jaarlijks een bedrag ontvangt van de Belastingdienst doordat u de rente van uw woning aftrekt, kan het verstandig zijn om (een deel van) hiervan apart te zetten als buffer voor het onderhoud. Zo bent u financieel voorbereid op noodzakelijke klussen. U kunt het spaarbedrag ook gebruiken als aanvulling op een lening voor een verbouwing of groot onderhoud. Bij een verbouwing kunt u namelijk niet altijd alles meer lenen via een hypotheek. Dit komt door de aangescherpte leennormen van de overheid. Uw financieel adviseur kan u hierover meer informatie geven.

Ook hieronder vindt u tips voor het onderhouden van uw woning.

Tip 1: stel onderhoud niet uit
Het is belangrijk om uw woning planmatig te onderhouden. Uitstellen zorgt voor toenemende kosten. Dit is niet alleen noodzakelijk voor een veilige en prettige woonomgeving. Het is ook wettelijk verplicht. Bovendien wordt schade aan een huis niet vergoed door de verzekering als het komt door achterstallig onderhoud.

Tip 2: pas de klokthermostaat aan en vul de cv-ketel bij
Als het kwik stijgt, hoeft de verwarming niet meer te gloeien. Daarom is het zinvol om de instellingen van de klokthermostaat in het voorjaar aan te passen. Dat is ook een mooi moment om de cv-ketel te controleren en bij te (laten) vullen.

Tip 3: check het schilderwerk
Houtwerk kunt u elk jaar het beste schoonmaken met wat sop. Terwijl u dat doet, controleert u of er geen scheuren, kale plekken en barsten zijn ontstaan. Als bij het schoonmaken de verf afgeeft aan het schoonmaakdoekje, is opnieuw schilderen noodzakelijk.

Tip 4: profiteer van het 6%-tarief
Het onderhouden van uw woning kunt u zelf doen, maar u kunt het ook uitbesteden. Vanaf 1 maart 2013 is het uitbesteden van onderhoudsklussen extra aantrekkelijk, omdat u voor veel werkzaamheden geen 21% maar 6% btw betaalt. Dit houdt in dat u tegen lagere kosten uw woning kunt opknappen. Deze moet dan wel ouder dan 2 jaar zijn. Kijk voor meer informatie op de website van de Belastingdienst.

Tip 5: maak de wasdroger schoon
Een schone en stofvrije wasdroger is belangrijk omdat het de droogtijd tot een minimum beperkt en brandgevaar vermindert. Maak daarom na elke droogbeurt het pluizenfilter schoon. Ook kunt u jaarlijks het hele apparaat stofvrij laten maken door een witgoedservicebedrijf.

Tip 6: ventileer uw kruipruimte
Een goed geventileerde kruipruimte voorkomt stankoverlast en huiszwam die houten vloeren aantast. Reinig daarom regelmatig de open voegen in de gevel.

Tip 7: (her)open de ventilatieroosters
Veel mensen houden in de winter de ventilatieroosters van hun huis dicht om warmte vast te houden. Dit zorgt voor weinig frisse lucht. Dat kan leiden tot een te hoog CO2-gehalte in de woning. Daarom is het raadzaam om de roosters altijd open te houden. Sluit ze maximaal voor de helft als het buiten echt heel koud is. En vergeet ze niet open te zetten zodra het warmer wordt.

Meer tips?

Wilt u maandelijks tips over uw woning ontvangen? Abonneer u dan via website van Vereniging Eigen Huis op de maandelijkse nieuwsbrief en meldt u aan voor onze nieuwsbrief.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Vestiging Haarlem
A. Hofmanweg 44-A
2031 BL HAARLEM
T: 023 - 5261503

Vestiging Alkmaar
Kamerlingh Onnesstraat 27Q
1821 BP ALKMAAR
T: 072 - 5153200

info@goes-plooy.nl

Goes Plooy

Loodgieter, dakdekker, centrale verwarming, sanitair advies en installatie zijn bij ons in goede handen. Nu ook energiebesparende producten!

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg ons dan via social media.