Legionellapreventie

Legionellapreventie, een zaak van levensbelang

Elk jaar lopen honderden mensen een besmetting op met de legionellabacterie. Voor mensen met een verminderde weerstand kan besmetting met de legionellabacterie grote en zelfs fatale gevolgen hebben.

Problemen voorkomen

Goes lnstaliaties is een van de weinige installatiebedrijven met een aparte afdeling Legionellapreventie en -bestrijding. In juni 2011 werd ons bedrijf door Kiwa gecertificeerd voor Legionellapreventie- advisering voor collectieve leidingwaterinstallaties (BRL6010).De afdeling Legionellapreventie en -bestrijding staat sinds 2011 onder leiding van Remy in den Bosch. Door onze praktijkervaring als installateur zien wij waar het in het installatieproces kan mislopen. Zo wordt het belang van de juiste locatie van keerkleppen lang niet altijd onderkend. Ook het bijplaatsen van een extra tappunt kan onbedoeld voor problemen zorgen.Vermijd de nabijheid van cv-leidingen of vloerverwarming die ongewenst de drinkwaterleidingen opwarmen. Weinig of onregelmatig gebruikte tappunten moeten elke week gespoeld worden. Vaak moet dit handmatig gebeuren. Dat is kostbaar en wordt regelmatig vergeten. Je voorkomt dat door leidingen stromend te maken en automatische spoelsystemen toe te passen.”

Risicoanalyse

Een beheersplan en logboek voor legionellapreventie en -bestrijding zijn voor prioritaire instellingen bij wet verplicht. Prioritaire instellingen zijn onder andere zorginstellingen, hotels, zwembaden, sauna ‘s, gevangenissen en asielzoekerscentra. Ten aanzien van legionellapreventie in leidingwaterinstallaties is er in deze prioritaire instellingen de afgelopen jaren veel verbeterd. Toch valt er gezien de cijfers van de VROM-inspectie nog wel het nodige te winnen. Zo voldeed 49% van alle onderzochte locaties in 2010 niet aan de eisen. Van de ziekenhuizen leefde 38% de regels niet goed na.

Klanten ontzorgen

Bij elke bestaande of nieuwe installatie staat voorop dat het beheer niet onnodig veel tijd kost.Remy in den Bosch: “In een aantal gevallen betekent dat een grotere investering, maar die kosten worden snel terugverdiend wanneer je in de jaren erna het aantal controles kunt beperken. Voor goed beheer is het belangrijk dat de klant over alle informatie beschikt. Een beheersplan moet helder, compact en toegankelijk zijn, en geen dik boekwerk waarin je amper de weg vindt. We geven daarom altijd een duidelijke uitleg over de resultaten van de risicoanalyse.

Installateur combineert kennis

De combinatie van kennis en praktische ervaring is de kracht van elk installatiebedrijf. Daardoor kunnen we al in de ontwerpfase van een drinkwaterinstallatie legionellaproblemen voorkomen. Als Kiwa-gecertificeerd bedrijf zijn wij bovendien bevoegd om drinkwatermonsters te nemen en te laten analyseren. Wij adviseren en assisteren bij het opstellen van risicoanalyses en voeren periodieke controles uit. Tevens mogen wij in eigen beheer waterleidingsystemen thermisch reinigen.Dat doen wij niet alleen voor bijvoorbeeld ziekenhuizen, zorginstellingen, woningbouwverenigingen, vastgoedbeheerders, overheden en zwembaden, maar wij ondersteunen daarnaast ook collega installateurs op dit specialistische terrein.”

Neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Vestiging Haarlem
A. Hofmanweg 44-A
2031 BL HAARLEM
T: 023 - 5261503

Vestiging Alkmaar
Kamerlingh Onnesstraat 27Q
1821 BP ALKMAAR
T: 072 - 5153200

info@goes-plooy.nl

Goes Plooy

Loodgieter, dakdekker, centrale verwarming, sanitair advies en installatie zijn bij ons in goede handen. Nu ook energiebesparende producten!

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg ons dan via social media.