BTW teruggave

BTW zonnepanelen teruggave

Als particulier kunt u de investering in zonnepanelen nog sneller terugverdienen, doordat u de btw van de aanschaf mag terugvorderen bij de belastingdienst. Voor de omzetbelasting wordt u gezien als ondernemer omdat u elektriciteit tegen een vergoeding aan uw energieleverancier levert.

De belastingregel geldt met terugwerkende kracht sinds 20 juni 2013, als reactie op een uitspraak van het Europese Hof van Justitie. Op 7 November 2013 zijn de antwoorden op kamervragen hierover gepubliceerd. Deze verschaften duidelijkheid over de te nemen stappen.

Wat moet u doen?

1. Meld u aan als ondernemer bij de Belastingdienst.
U doet dit door middel van het invullen van het formulier ‘Opgaaf Startende Onderneming’. De belastingdienst zal u registreren als ondernemer en u ontvangt hiervan een bevestiging.
Let op! U moet zich binnen een maand na afloop van het kwartaal waarin het recht op aftrek is ontstaan (= datum van de factuur) hebben aangemeld.

2. Btw-aangifte doen
U bent verplicht elk kwartaal btw-aangifte te doen. Deze aangifte doet u digitaal, via een account op de website van de belastingdienst, waarvoor u een inlognaam en wachtwoord ontvangt. Afhankelijk van het kwartaal waarin u zich als ondernemer aanmeldt doet u dus één of meerdere keren aangifte. De eerste aangifte bevat de BTW op de zonnepanelen, de overige zijn zogenaamde nul aangiftes.

3. Ontheffing aanvragen
De Belastingdienst maakt de door u betaalde en teruggevorderde btw over op uw bankrekening. Na ontvangst van deze zogeheten vooraftrek btw, vraagt u via een brief aan de Belastingdienst om ontheffing van administratieve verplichtingen.  Hierin beroept u zich op de “kleine ondernemersregeling” (KOR). Deze ontheffing moet ingaan in het jaar na aanschaf van het systeem. Door de ontheffing hoeft u niet langer btw-aangifte te doen en hoeft u geen btw-administratie bij te houden. U kunt een beroep doen op de ontheffing van administratieve verplichtingen wanneer u jaarlijks minder dan € 1.345,- btw  verschuldigd bent. Deze brief kunt u overigens ook tegelijkertijd versturen met de Opgaaf Startende Onderneming.

Is het terugvragen van de BTW op zonnepanelen veel werk?

De teruggave is dermate eenvoudig dat u het goed zelf kunt. Wanneer u zonnepanelen via een Bespaarinstallateur aanschaft krijgt u bovendien een handleiding waarin precies wordt uitgelegd wat u moet doen. U kunt natuurlijk de aangifte ook laten verzorgen door uw financieel adviseur of accountant. Vergoedingen die hiervoor worden gevraagd varieren van €100,- tot €200,-.

Neem vrijblijvend contact met ons op

Contact

Vestiging Haarlem
A. Hofmanweg 44-A
2031 BL HAARLEM
T: 023 - 5261503

Vestiging Alkmaar
Kamerlingh Onnesstraat 27Q
1821 BP ALKMAAR
T: 072 - 5153200

info@goes-plooy.nl

Goes Plooy

Loodgieter, dakdekker, centrale verwarming, sanitair advies en installatie zijn bij ons in goede handen. Nu ook energiebesparende producten!

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen?
Volg ons dan via social media.